Jak vybrat kávu dle stupně pražení.

05.04.2025

Jak už jsem psal v článku "Něco málo o kávě, abych si věděl vybrat.", základem je vědět, jak si budu kafe připravovat.  

Jak už jsem psal v článku "Něco málo o kávě, abych si věděl vybrat.", základem je vědět, jak si budu kafe připravovat.

Na filtr (V60 Hario) budu volit určitě světlé (light) nebo střední (medium) pražení, kde  je káva pražena tak, aby co nejvíc vynikly všechny chutě vlastní regionu, odrůdě, zpracování atd. Káva má většinou jemné tělo, ovocní, sladké, jasné a rozpoznatelné chutě. Při fermentovaných kávách taky alkoholové příchutě, jako víno, rum atd. Pokud chci ve filtru plnější tělo a méně jasné ovocní chutě tak volím médium pražení nebo OMNI což znamená, že káva je vhodná jak na filtr, tak na espresso.

Na Espresso volím střední (medium) nebo OMNI pražení kde si můžu připravit zajímavé ovocné espresso nebo sladké, čokoládovo rumové espresso bez acidity v závislosti na regionu, orůdě a zpracování. Pokud nemám náladu na ovocní espresso, ale mám zrovna doma takovou kávu klidně si přidám malou lžyčku medu, který aciditu potlačí a vyniknou jiné zajímavé chutě. Pro nápoje na bázi espressa v spojení s mlékem (cappuccino, flat white, latte) volím region, odrůdu, zpracování, které je typické pro oříškové, čokoládové, rumové chutě.

Stupně pražení
Stupně pražení