Je důležité si uvědomit, že toto jsou obecné charakteristiky a chuť kávy se může lišit i v rámci jednoho regionu v závislosti na konkrétní farmě, mikroklimatu, zpracování a stupni pražení.
Káva se pěstuje v takzvaném kávovém pásu, což je oblast nacházející se mezi obratníky Raka a Kozoroha. Tato oblast zahrnuje země v Latinské Americe, Africe a Asii. Některé z nejvýznamnějších kávových regionů zahrnují:
- Afrika: Etiopie, Keňa, Tanzanie, Uganda, Rwanda, Burundi
- Asie: Vietnam, Indonésie (Sumatra, Jáva, Sulawesi), Indie, Jemen
- Latinská Amerika: Brazílie, Kolumbie, Etiopie, Guatemala, Kostarika, Mexiko, Peru, Honduras
Příklady vlivu regionu na chuť:
- Etiopie (Yirgacheffe, Sidamo): Často květinové a citrusové tóny, vysoká acidita, lehké tělo.
- Kolumbie: Vyvážená chuť, střední acidita, často s tóny karamelu a ořechů.
- Brazílie (Santos): Nízká acidita, ořechové a čokoládové tóny, plné tělo.
- Keňa: Jasná acidita, ovocné (často černý rybíz) a květinové tóny.
- Indonésie (Sumatra): Zemité a kořenité tóny, plné tělo, nízká acidita.