Typický chuťový profil podle regionu.

09.04.2025

Je důležité si uvědomit, že toto jsou obecné charakteristiky a chuť kávy se může lišit i v rámci jednoho regionu v závislosti na konkrétní farmě, mikroklimatu, zpracování a stupni pražení. 

Káva se pěstuje v takzvaném kávovém pásu, což je oblast nacházející se mezi obratníky Raka a Kozoroha. Tato oblast zahrnuje země v Latinské Americe, Africe a Asii. Některé z nejvýznamnějších kávových regionů zahrnují:

  • Afrika: Etiopie, Keňa, Tanzanie, Uganda, Rwanda, Burundi
  • Asie: Vietnam, Indonésie (Sumatra, Jáva, Sulawesi), Indie, Jemen
  • Latinská Amerika: Brazílie, Kolumbie, Etiopie, Guatemala, Kostarika, Mexiko, Peru, Honduras

Příklady vlivu regionu na chuť:

  • Etiopie (Yirgacheffe, Sidamo): Často květinové a citrusové tóny, vysoká acidita, lehké tělo.
  • Kolumbie: Vyvážená chuť, střední acidita, často s tóny karamelu a ořechů.
  • Brazílie (Santos): Nízká acidita, ořechové a čokoládové tóny, plné tělo.
  • Keňa: Jasná acidita, ovocné (často černý rybíz) a květinové tóny.
  • Indonésie (Sumatra): Zemité a kořenité tóny, plné tělo, nízká acidita.
Kde se pěstuje káva.
Kde se pěstuje káva.